dimecres, 18 de novembre del 2015

Exemple d'activitat d'estimulació cognitiva

Mini ARCO és un joc didáctic que es distingeix per la seva simplicitat i senzillesa per tal d'utilitzar-lo, la seva aplicació és il·limitada en totes les matèries i el seu efecte és immediat en el progrés educatiu. 
El sistema ARCO i Mini ARCO pot ser utilitzat de forma individual o col·lectiva, promou l'interés de l'alumnat per investigar. És autocorrectiu i aplicat a qualsevol nivell bàsic, ja que existeixen qüestionaris tant per educació infantil com per alumnes de primària. No és possible memoritzar les solucions per la seva diversitat de variants que intervenen en cada qüestionari. Afavoreix les habilitats motores, sensorial, visual i mental. Estimula el pensament lògic i ordenat, la capacitat d'abstracció i concentració mental. 
Els quadernets que fem servir al centre de pràctiques són: Olimpiadas del Razonamiento 1,2, 3 i 4. 

Estuche MINIARCO verde abierto  

Exemple d'activitat



Procediment  per a realitzar l'activitat: En el cas que presento han d'identificar quina és la figura que es forma al sobreposar dues figures geomètriques. Així doncs si posem pel cas que 1 de la primer pàgina concorda amb el quadre número 12 de la segona pàgina, l'infant agafarà la fitxa 1 i la posarà damunt del número 12 i així successivament. Una vegada finalitzada l'activitat, l'alumne dóna la volta a l'estoig de les fitxes, si les respostes són correcte sortirà el dibuix de dalt de tot, si n'hi ha que no estàn al seu lloc, es treuen les que no són correctes i es torna a iniciar l'activitat per acabar-la de col·locar. 
Si voleu més informació de tots els quaderns disponibles us deixo l'adreça a continuació: 

Estimulació cognitiva

Durant aquestes setmanes de pràctiques he pogut observar que els nens que mostren dificultats en l'aprenentatge és recomanable fer activitats dirigides a l'estimulació cognitiva. 
L'estimulació cognitiva és el conjunt d'accions que es dirigeixen a mantenir o millorar el funcionament cognitiu mitjançant exercicis de memòria, percepció, atenció, llenguatge, funcions executives (solució de problemes, planificació, control...), funcions visoespaials... 
Aquestes activitats van dirigides a l'infant i l'objectiu d'aquestes sessions és que es pugui treballar de manera lúdica la memòria, l'atenció... és a dir, els diferents processos bàsics. 

En aquest cas el paper del psicopedagog és d'orientador de l'activitat i observador, ja que hem d'intentar que els nens puguin desenvolupar la tasca amb la menor ajuda possible. 

dimecres, 4 de novembre del 2015

Casos



Durant els dos dies que assisteixo al centre de pràctiques he pogut observar quatre casos. A continuació exposaré els casos que són i les característiques de cada nen. 

CAS 1
El primer cas és un nen de vuit anys. La mare es va quedar embarassada i el pare va desaparèixer. Actualment veu el pare que viu a Madrid quinze dies a l'estiu, per tant la situació familiar és complicada, ja que qui cuida a l'infant són els pares, com a conseqüència emocionalment el nen no és molt estable. Mostra una baixa tolerància a la frutació i té molta facilitat per bloquejar-se. Fins fa dos any no reconeixia les lletres, actualment les reconeix totes tot i que té problemes amb el grafisme i la direccionalitat. En ocasions fa mutisme selectiu. La mare té preocupació pels problemes acadèmics que presenta i demana al centre que l'ajudin a reforçar els temes que es treballen a l'escola. Té un bon raonament lògic. És un nen molt nerviós i solitari, fet que li provoca que normalment a l'escola estigui sol, així com problemes emocionals. 
Segons el psicopedagog del centre amb aquest nen hem de treballar la direccionalitat, el traç i el grafisme de les lletrres i dels números, la cal·ligrafia i la lectoescriptura. 
Fa una sessió sol i una altra amb un altre nen que també té problemes per relacionar-se amb la gent. 

CAS 2
El segon cas és una nena de 13 anys, actualment fa 1r d'ESO (va repetir 6è de Primària). És una nena molt impulsiva i infantil, a més a més esta molt protegida per part dels seus pares. 
Mostra problemes amb el català, té un discurs molt desorganitzat, moltes errades ortogràfiques, baixa comprensió lectora, baix raonament lógic. 
Quan assisteix al centre s'intenta treballar l'expressió oral i escrita, l'organització del discurs, la comprensió lectora i ensenyar-li a organitzar-se les tasques. 

CAS 3
El tercer cas és un nen de 9 anys. Va començar a parlar als 5 anys. Mostra alteracions a la parla. Té problemes atencionals i mostra bloqueig emocional. Se li va passar el WISC donant resultats baixos. Amb aquest nen s'ha de treballar el llenguatge escrit i l'estimulació cognitiva. Actualment esta pendent de passar-li altres proves per poder crear un diagnòstic més ajustat. 

CAS 4
L'últim cas és un nen de 9 anys que mostra bloqueig emocional i dificultats per relacionar-se amb la gent, tant en les relacions entre iguals com no. Quan assisteix el centre ho fa amb sessions amb parelles amb el cas 1 per tal de poder anar superant les pors a relacionar-se.