dissabte, 31 d’octubre del 2015

Conclusions del debat

Durant el debat hi ha hagut moltes intervencions i molt interessants. Des del meu punt de vista s'han tractat temes que ens preocupen com a futures psicopedagogues. 

El primer tema que hem tractat ha sigut la figura del psicopedagog, de totes les intervencions se'n desprén la conclusió de que hem de treballar amb totes les estratègies i recursos que ens ofereix l'entorn. A més a més hem pogut veure que el fet de que el claustre no tingui clares les funcions del psicopedagog, tot i estar descrites en la normativa vigent, produeix que la seva imatge no sigui del tot positiva. Tot i que hem pogut observar en el debat que el tema de la imatge negativa o no hi pot arribar a haver-hi discrepàncies. 

Un altre tema que ha sortit molt durant el debat fa referència a les hores de permanència que té el psicopedagog al centre. Hi ha un acord generalitzat en quan parlem d'augmentar les hores dins el centre escolar, ja que moltes vegades són insuficients. Aquí també hem pogut veure diferències entre les escoles i els instituts i les persones que poden ajudar a treure feina al psicopedagog, ja que en els instituts hi ha la figura del POE, el qual té una formació pedagògica i pot ajudar al psicopedagog en les seves tasques, en canvi a les escoles hi ha la figura de la MEE, la qual no té la mateixa formació i no la pot ajudar en la mateixa mesura. 

L'últim tema que ha sorgit esta relacionat amb les famílies, com s'ha comentat en el debat, entre el psicopedagog i la família s'ha de crear un vincle de confiança, així com un ambient distes on es pugui donar suport als pares en relació a les dificultats que presenten els seus fills. A més a més hem de tenir molt present de que s'han de fer reunions periòdiques per tal de poder anar informant als pares de l'evolució dels infants. 

Com a conclusió final, cal esmentar que la feina del psicopedagog no tindrà bons resultats si no es treballa des de una perspectiva sistèmica, és a dir, tenint en compte tots els contextos on es desenvolupa el nen (l'escola, la família i l'entorn). 

dissabte, 24 d’octubre del 2015

Paper del psicopedagog

En aquesta entrada descriuré la principal funció del psicopedagog del meu centre, extreta de l'entrevista que li vaig realitzar. 
  • Missió: Atendre totes les necessitats de suport educatiu dels infants i adolescents amb problemes d’aprenentatge per tal d’ajudar-los a desenvolupar les diferents competències, potenciar l’autonomia i l’autoestima, implicant a la família i als altres professionals.
    •   Què fa? Avaluar al nen o adolescent per tal de poder elaborar, dissenyar i aplicar el pla de treball.
    •  Sobre què? Sobre les característiques que presenta l’infant i que incideixen en el seu desenvolupament tant cognitiu com afectiu.
    •  D’acord amb què? D’acord amb el marc legal vigent, el pla de treball elaborat revisat constantment per si s’ha de modificar segons els avenços o no de l’infant i tenint sempre present l’orientació constructivista.
    •  Per tal de... garantir una atenció adequada d’un col·lectiu determinat per tal de que superi els problemes amb l’aprenentatge, assolir els objectius plantejats en la demanda i d’aquesta manera potenciar l’autonomia, sempre comptant amb l’ajuda dels diferents professionals, la família i l’escola.
  • Les funcions o finalitats:
    •   Assessorar i coordinar-se amb als mestres de l’infant per tal d’optimitzar els processos d’ensenyament/ aprenentatge.
    • Assessorar a les famílies per tal d’anar tots a una a través de diverses entrevistes.
    •  Diagnosticar diferents casos psicopedagògics a través dels resultats dels diferents tests i/o proves diagnòstiques.
    •  Realitzar l’informe psicopedagògic per tal de donar resposta a la demanda d’una manera coordinada.
    •  Gestionar el centre.
  •   Tasques o activitats:
    •  Reunions amb tots els professionals implicats en l’educació de l’infant per tal de conèixer com és el nen a l’escola i a casa i on mostra més dificultats.
    •  Coordinar les tasques del centre per tal de que funcioni de manera efectiva.
    • Planifica, dirigeix i controla les activitats que es duen dins el centre i les activitats administratives del mateix.
    •  Elabora els informes de les activitat.
    •   Entrevista inicial (anamnesi) amb les famílies i també amb els infants i amb els mestres.
    • Observació de l’infant i la realització de les diverses proves per tal de poder fer un diagnòstic el més complert possible per tal de poder establir el millor pla de treball.
    • Treball de reeducació en sessions individuals amb activitats específiques segons les característiques del cas referides a l’àrea perceptiva, a la motriu i a la verbal.
    • Entrenament en autoinstruccions, velocitat de processament i estimulació cognitiva (atenció i memòria).
    • Activitats de maduresa personal per tal de millorar l’autoestima i l’autonomia.
    •  Suport en l’organització i hàbits de treball personal.
    • Sessions en grup reduït per tal de fer dinàmiques de grup enfocades a l’àrea afectiva.  

Context d'intervenció

A continuació exposaré les característiques del centre on estic realitzant les pràctiques, crec que és molt important saber on esta ubicat i les seves característiques per tal de desenvolupar la teva tasca psicopedagògica de manera apropiada i coherent. 
  • Tipus d’institució i finalitat
Aquest semestre he iniciat el Pràcticum I al centre Quatrex3, centre multidisciplinar d’educació i salut, ubicat a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). És un centre de caràcter privat. 

El centre proporciona un servei especialitzat en la prevenció, l’assessorament, avaluació, diagnòstic i tractament d’alteracions vinculades al llenguatge, l’aprenentatge i la salut, presents tant en infants com en adults.

El centre Quatrex3 es caracteritza per treballar en equip i oferir tractament complementaris segons les demandes específiques així com abordar els problemes dels diversos pacients des d’una perspectiva multidisciplinària i amb l’activa coordinació amb la resta de professionals implicats.

La finalitat principal és proporcionar diversos tractaments complementaris segons les demandes específiques per tal d’abordar els problemes dels alumnes i els pacients, des d’una perspectiva multidisciplinària i amb l’activa coordinació amb la resta de professionals tant els que treballen al centre com els agents externs que també tenen implicació directa amb les persones que demanden els serveis del centre.
  • Destinataris dels serveis 
El centre Quatrex3, majoritàriament atén a infants en edat escolar (nens i adolescents), els quals mostren dificultats d’aprenentatge, alteracions de la parla i/o alteracions de la conducta, la majoria d’aquests nens i nenes assisteixen al centre per iniciativa dels pares, tot i que també realitzen teràpies amb adults, aquests assisteixen principalment a les teràpies naturals i osteopatia que també ofereix el centre.
  • Professionals que treballen al centre
L’equip del centre Quatrex3 està format per un psicòleg, amb funcions de psicopedagog i el meu tutor de pràctiques, una logopeda, un terapeuta natural, una persona que realitza reforç escolar i un musicoterapeuta. 

La gerència del centre està formada per dos socis, el psicòleg del centre amb funcions psicopedagògiques i la logopeda. Els principals professionals del centre, treballen de manera col·laborativa i en equip, aspectes molt importants perquè la intervenció doni els màxims resultats.
  • Serveis que proporciona
Psicologia: la psicologia és la ciència que s’ocupa de la conducta i dels processos dels individus, intentan entendre el comportament humà i els pensaments que el generen amb la finalitat d’aconseguir en les persones salut mental, benestar psicosocial i un major desenvolupament personal. 
El psicòleg del centre intervé en: trastorns afectius i adaptatius a nivell infantil i juvenil (ansietat i depressió, pors i fòbies, problemes de conducta, autisme,...), a nivell d’adults (teràpies familiars, teràpies de parella, trastorns d’alimentació, trastorns de l’estat d’ànim: agressivitat, estrès, ansietat, depressió...) 

Psicopedagogia: la psicopedagogia és una disciplina de caràcter interdisciplinari entre la psicologia i la pedagogia. El psicòleg del centre realitza també les funcions de psicopedagog, intervenint principalment en relació als trastorns d’aprenentatge infantil i juvenil (retard maduratiu i trastorn generalitzat del desenvolupament, dificultat i bloqueig emocional en els aprenentatges, trastorn de dèficit d’atenció amb o sense hiperactivitat, dèficits en atenció, memòria, percepció visual, percepció visual i auditiva, orientació visoespaial, raonament lògic i comprensió verbal i falta d’hàbits, tècniques i motivació en els estudis). 

Logopèdia: és l’especialitat que s’ocupa de la prevenció, diagnòstic i tractament dels problemes del llenguatge, la parla i la comunicació. 
Intervé en: alteracions de la parla (retard de la parla i dificultats d’articulació), del llenguatge (retard i/o trastorn del llenguatge, afàsia), de la lectura i l’escriptura (dislèxia, disgrafia, disortografia, dificultats de comprensió i/o velocitat lectora), de la veu (afonies) i teràpia miofuncional en disfuncions orofacials (respiració bucal, deglució atípica, disfàgia i dolor orofacial). 

Teràpies naturals i osteopatia: es realitzen diferents massatges per tal d'ajudar i equilibrar el benestar físic i mental. 

Extraescolars: Tallers: Reforç escolar individual i grups reduïts adreçat a infants i adolescents que vulguin adquirir recursos, estratègies per millorar el seu rendiment escolar o que presenten dificultats a l’hora de desenvolupar qualsevol matèria i/o que necessitin suport per a l’organització i estudi. Habilitats socials adreçats a infants, jocs cooperatius, dinàmiques i tècniques de relaxació infantil per a treballar les relacions personals i conèixer i gestionar les emocions. Musicoteràpia per a discapacitats, ajuda a l’estimulació cognitiva, emocional, física i social de nens i adults amb discapacitats a través del so i la música.
  • Pla de treball del centre
En el centre no té un projecte educatiu ni un pla d’acció tutorial, però si que tenen un pla de treball de centre. 
  1. Entrevista inicial amb la família per saber el motiu de la demanda. 
  2. Recopilació d’informació (informes escolar i d’altres especialistes i professionals). 
  3. Sessions d’observació. 
  4. Avaluar mitjançant test i proves necessàries per saber en quin nivell es troba. 
  5. Realització del pla de treball. 
  6. Entrevista amb la família per explica-li les conclusions i explicar el pla de treball a seguir. 
  7. Dur a terme el pla de treball. 
  8. Revisar el pla de treball periòdicament per tal de fer les modificacions pertinents depenent de l’evolució positiva o no de l’infant.

Objectiu de les pràctiques

 En aquest blog plasmaré les vivències dins del centre de pràctiques i les reflexions que van sorgint en relació a les diferents tasques del psicopedagog en un centre privat de psicopedagogia. L'objectiu principal d'aquestes pràctiques és poder posar en pràctica tot aquells coneixements que he anat adquirint al llarg dels 3 anys anteriors i adquirir coneixements pràctiques que són molt importants per a la tasca que hem de desenvolupar.