En algunes ocasions podem observar que el trastorns de llenguatge poden tenir condicions relacionades. Aquest fet es coneix com a comorbiditat o coexistència.
El llenguatge mai actua aïlladament. Col·labora constantment amb altres funcions. Per exemple, el llenguatge i la memòria s'uneixen per reforçar l'aprenentatge durant el discurs, la recuperació de paraules és tant una activitat de llenguatge com de la memòria, i l'elaboració verbal millora l'emmagatzematge en la memòria.
Seguint a Baqués (2008), investigacions recents fetes des de la neuropsicologia, la psicologia del desenvolupament i la psicologia experimental, ens indiquen que existeix una relació directa entre la capacitat de la memòria de treball fonològica d’un infant i el ritme d’adquisició de nou vocabulari de la seva llengua.
Poder retenir els sons d’una paraula nova durant uns quants segons és imprescindible per tal que aquestes quedin ben emmagatzemades. Això significa que un bon funcionament de la memòria verbal a curt termini és bàsica per a l’adquisició de nou vocabulari.
En la intervenció que estic duent a terme es pot observar que amb el ja diagnosticat trastorn del llenguatge expressiu se li afegeix falta d'atenció, memòria i poc temps d'atenció. És per això que haurem de treballar també a través de l'estimulació cognitiva.
L'estimulació cognitiva fa referència a totes aquelles activitats dirigides a millorar el rendiment cerebral, tant general com de funcions específiques (atenció, memòria, planficiació, càlcul...).
Durant el pràcticum I vaig realitzar algunes activitats d'estimulació cognitiva, així que us convido a llegir els articles anteriors clicant aquí.
WEBLIOGRAFIA
Estimulació cognitiva: atenció, concentració, memòria i llenguatge. Recuperat el 26 d'abril de 2016, de: http://puntpsicologia.com/index.php/ca/arees-d-intervencio/arees-5-estimulacio-cognitiva-atencio-concentracio-memoria-llenguatge
Entender los trastornos del lenguaje. Recuperat el 26 d'abril de 2016, de: https://www.understood.org/es-mx/learning-attention-issues/child-learning-disabilities/communication-disorders/understanding-language-disorders
Risto Orriols, A. (2011). Avaluació i diagnòstic del desenvolupament cognitiu. A Ll. Andreu Barrachina (Coord.). Diagnòstic en educació.
Risto Orriols, A. (2011). Avaluació i diagnòstic del desenvolupament cognitiu. A Ll. Andreu Barrachina (Coord.). Diagnòstic en educació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada