dijous, 7 d’abril del 2016

ITPA (Test Illinois d'Aptituds Psicolingüístiques)

Autors: S.A. Kirk, J.J. McCarthy i W.D.Kirk.

Adaptat per: S. Ballesteros i A. Cordero (Dpt. De I+i de TEA Edicions).

Principal objectiu: detectar possibles errors o dificultats en el procés de comunicació (deficiències en la percepció, interpretació o transmissió) que són la majoria de problemes d’aprenentatge. Al mateix temps, de forma complementària, intenta posar de manifest les habilitats o condicions positives que puguin servir de recolzament a un programa de recuperació.

El model psicolingüístic: l’ITPA intenta relacionar els processos implicats en la transmissió de les intencions de l’individu a l’altre (ja sigui de manera verbal o no) i la forma mitjançant el qual les intencions són rebudes o interpretades.

En definitiva, l’ITPA considera les funcions psicològiques de l’individu que opera en les comunicacions.

Avalua a dos nivells diferents:
A.- Nivell representatiu a través de:

1. Comprensió auditiva (C.AV): Obtenir significat a partir de material presentat oralment.

2. Comprensió visual (C.VM): Obtenir significat d’estímuls visuals, elegint, a partir d’un conjunt de dibuixos, el que és semblant al dibuix estímul.
3. Associació auditiva (C. AV). Relacionar conceptes presentats oralment mitjançant una sèrie d’analogies verbals de dificultat creixent.



4. Associació visual (C.VM): Relacionar conceptes presentats visualment. Elegir el dibuix que més es relaciona amb el dibuix estímul.











5. Expressió verbal (C.AV). Fluïdesa verbal del infant, mesurada a partir del nombre de conceptes expressats verbalment (camps semàntics). 


6. Expressió motora (C.VM). Expressar significats mitjançant gestos manuals. 






B.- Nivell automàtic a través de:
7. Integració gramatical (C.AV): Utilitzar la gramàtica d’una manera automàtica mitjançant una tasca de completar frases recolzada en dibuixos. 

8. Integració visual (C.VM). Identificar animals o objectes coneguts, primer es mira de manera aïllada durant 3 segons i després els ha de trobar en un context  relativament complex. 









9. Integració auditiva (C.AV) (test complementari): Produir una paraula a partir de paraules pronunciades parcialment. 

 10. Memòria seqüencial auditiva (C.AV) Record immediat de material no significatiu a través de la repetició de sèries que van de dos a vuit dígits, presentats a una velocitat de dos per segon  i permetent dos intents en cada ocasió. 







11. Memòria seqüencial visomotora (C.VM). Reproduir seqüències de figures no significatives després de veure la seqüència completa durant un breu període de temps.  

BIBLIOGRAFIA I WEBLIOGRAFIA
Quadern d'anotació de resultats del test ITPA. 
Quadern d'estímuls 1 i 2 del test ITPA. 
ITPA (Test d'Illinois d'Aptituds Psicolingüístiques). Recuperat el 7 d'abril de 2016, de: http://web.teaediciones.com/itpa-test-illinois-de-aptitudes-psicolinguisticas.aspx

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada