LA CONVERSA: és una activitat d'intervenció útil per treballar, de forma directa, les habilitats per la comunicació (la intenció comunicativa i l'interès per la interacció i les habilitats comunicatives), per la comprensió (les ruptures comunicatives) i per l'ús del llenguatge (la pragmàtica). Per realitzar les activitats de conversa, ens situarem davant del subjecte per potenciar el contacte ocular i el contacte físic i aprofitant els moments en els que el nen ens miri per tal de prolongar la seva atenció.

LA DENOMINACIÓ: l'objectiu és que el nen faci un treball d'evocació lèxica, és a dir, que recuperi el lèxic de paraules ja apreses durant el procés d'adquisició del llenguatge, per tant l'activitat de denominació ens permet treballar de forma directe les dificultats d'evocació i d'accès al lèxic. Quant les paraules que han d'evocar no formen part del seu repertori lexical, la denominació ens permetrà treballar amb l'objectiu d'augmentar el nivell lèxic, tant quantitativament com qualitativament.
LA DESCRIPCIÓ: utilitzarem aquest tipus d'activitat per tal de treballar l'estrucutra propositiva relacionant els personatges, les accions i els objectes que aparèixen en les imatges utilitzades. Des d'aquesta activitat podrem treballar les dificultats de comprensió (que en aquest cas no n'hi ha), de producció i de pragmàtica. S'utilitzaran làmines com per exemple el carrer. l'escola, la família, l'hospital... que configurin léxic d'alta freqüència. Posteriorment podrem utilitzar làmines per treballar el lèxic de mitja i baixa freqüència (vocabulari poc usual).
LA NARRACIÓ: quan realitzem aquesta activitat tindrem com tres objectius: treballar el llenguatge en el context narratiu, treballar la planificació del discurs narratiu i treballar la coherència del discurs narratiu. Utilitzarem dos tipus d'activitats: la renarració i la narració lliure.
ENDEVINALLES: realitzarem aquesta activitat tant de forma oral com de forma escrita, és a dir, el subjecte en algunes sessions haurà d'escoltar i realitzar una comprensió oral per tal de descobrir l'endevinalla i en altres ocasions haurà de llegir l'endevinalla, per tant, fer una comprensió lectora per aconseguir el mateix objectiu, endevinar la solució. D'aquesta manera també treballarem el lèxic a través d'un altre tipus de joc.
BIBLIOGRAFIA
Pérez Pérez, E. (2013). Diagnóstico e intervención en las dificultades evolutivas del lenguaje oral. Barcelona: Editorial Lebón.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaHola! Gràcies pel teu bloc!
ResponEliminaEn el cas que hi hagi ruptures comunicatives per motius pragmàtics, dificultats semàntiques i dificultats d'accés al lèxic. Quina activitat seria més adient per treballar? Les descripcions o les denominacions? Quina dificultat pren més priorització?
Gràcies!